JRv2 House by Studio Demateria in Poznan, Poland

Project: JRv2 House
Architects: Studio Demateria
Location: Poznan, Poland
Area: 4,628 sq ft
Photographs by: Tom Kurek

JRv2 House by Studio Demateria

The JRv2 House is a contemporary residence located in Poznan, Poland. It was designed by Studio Demateria to make the most out of its natural surroundings.
The structure rises out of a sloped plot of land, using the angle as an inspiration for its unique layout. In the case of the JRv2 house, the garage is located above the living spaces. That is due to the fact that the home is submerged below the ground, with the garage having street access on top. To blend it in even further, the roof is covered in grass.

JRv2 House by Studio Demateria in Poznan, Poland

The plot is located on the edge of the Żurawiniec Reserve in Poznan. On the west and south side it is Surrounded by a forest. Along the front, east boundary of the plot runs through the embankment, Which gently descends down the plot towards the reserve. Such terrain has determined the basic assumption of the project. The basic idea was to hide the house from the street side and open it up to the reserve as much as possible. The living space was supposed to be a one-storey solid sloping into a natural hill, and the garage, to avoid embarrassing downhill, was to rise on the upper storey, on the roof of the building.

The functional layout of the home was dictated by the sun, views and neighbourhood. The layout of the partially underground living space resembles the letter T. One wing contains a living area with a living room, a dining room and a kitchen, open to the west; The second is a sequentially ordered sequence of rooms: a dressing room, a bathroom and a bedroom that goes out toward the green. Part of the building that slammed into the slope, contains a guest room and a blind technical room. At the intersection of two wings, there is a communication space and a main entrance. Such placement of the function allowed a natural separation from the neighbor from the north. In order to obtain the effect of the natural submergence of the building in the slope, it was necessary to first demolish the escarpment, next make retaining walls to form a barrier for Ground pressing and then restore its original shape. At the same time the main retaining wall was separated from the proper building so that a patio with a window illuminating the salon from the east , was created. All the walls of the residential part were made in the technology of exposed concrete (three-layer sandwich wall: concrete-insulation-concrete). First, the load-bearing walls were created, then clad layer of thermal insulation was added, which also constitute a kind of formwork for the next layer of concrete. At the last stage poured concrete facade in SCC technology (self-compacting concrete). To get high quality concrete walls, no system formwork was used, but all formwork were made with furniture precision directly on the construction site. The construction of the garage is a lightweight wooden frame with larch facade.

The roof is covered with extensive vegetation of herbs and stonecrops. Facades complement larch wood. Oak lining was used in the interiors. The house is equipped with mechanical ventilation with heat recovery and efficient underfloor heating with massive concrete slab floor.

Studio Demateria

JRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, Poland

JRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, PolandJRv2 House by Studio Demateria in Poznan, Poland

 

Tags: blend, concrete, contemporary, green, green roof, jrv2 house, modern, natural, nature, Poland, Poznań, roof, studio demateria, surroundings, wood


Post Source: http://www.architectureartdesigns.com/jrv2-house-by-studio-demateria-in-poznan-poland/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *